Haber
2017-03-06 10:42:58
ŞUBE ÇALIŞTAY SONUÇ RAPORU OLUŞTU

EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMET KOLU ÇALIŞANLARININ SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYIMIZI TAMAMLAYIP TÜRKİYE ÇALIŞTAYINA SUNULMAK ÜZERE ANKARAY'A ULAŞTIRDIK. 2018-2019 YILLARINI KAPSAYACAK TOPLU SÖZLEŞMENİN DE ALT YAPISINI OLUŞTURACAK ÇALIŞMALARIMIZIN ÇALIŞANLARIMIZA HAYIRLI OLMASINI DİLERİZ.

İŞTE ÇALIŞTAY RAPORUMUZ

ERZURUM 1 NOLU ŞUBE

EĞİTİM ÖĞRETİM ve BİLİM HİZMET KOLU ÇALIŞANLARI SORUN ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI ŞUBE RAPORU

 

 

Büyük emek ve uğraşlar neticesinde çalıştayımızdan yola çıkarak şube raporumuzu aşağıda ki gibi oluşturduk. Çalıştayımızda genele yönelik taleplerimizin değerlendirme dışında tutulacağını belirtmemize rağmen bütün komisyonlarda genele yönelik öne çıkan birkaç madde üzerinde de durulmuştur. Bunlardan öne çıkan bazıları ve şube raporumuz aşağıdadır.

1.Belli meslek guruplarına hükümetin takdiriyle zam verilmesine toplumun her kesiminden itirazlar yüksek sesle dile getirilmektedir. Devletin çalışanlar arasında ayrım yaparak bu tür zamların gerçekleşmesi toplumunda devletin adalet ilkesini sorgular noktaya ulaşmaktadır. Belli meslek guruplarına da zam toplu sözleşme masasının dışında olmamalıdır.

2. İşçi ve memurlar arasındaki emeklilik tazminatları ve emekli maaşlarındaki farklılıklar, devletin çalışanları arasında ayırım yaptığı izlenimini ortaya koymaktadır. Bu nedenledir ki; Ülkemizin mali imkânları da gözetilerek ek ödemelerin tamamının emekli keseneğine yansıtılması bütçeye yük getireceği gerçeğinden hareketle, Ek ödemelerin yıllara yayılarak emekli keseneğine yansıtılması gerekmektedir.

I. AKADEMİK PERSONEL TALEPLERİ

Mali Sorunlar

1-Geliştirme Ödeneği

Geliştirme Ödeneği, kalkınmasını tamamlayamamış bölgelerdeki üniversitelerde nitelikli akademik personel istihdamını teşvik etmek için ödenen son derece önemli bir mali destektir. Bölgeler kalkınmasını tamamlayana kadar bu ödeneğin devamı sağlanmalıdır. Geliştirme ödeneğinin oranları bölgelerin kalkınmışlığının yanında iklim koşulları ve ulaşım imkânları, şehirleşme yapıları da dikkate alınmak suretiyle artırılmalıdır. Geliştirme ödeneğindeki zaman sınırlamasının Doğu ve Güneydoğu’daki üniversiteler için kaldırılması önem arz etmektedir.

 

2-Profesör Tazminatı

Doçent ve Profesörlere ödenen makam tazminatı tüm öğretim üyelerini kapsayacak şekilde genişletilmeli ve kriter şartı olmaksızın tüm öğretim üyelerine ödenmelidir.

 

3-Doçentler arasındaki maaş farkı

Birinci derece doçentlere ödenen 2000xKatsayı Makam Tazminatı ve 8000xKatsayı Görev Tazminatı ve 4800 oranında ek gösterge diğer derecede bulunan doçentlere de ödenmelidir.

 

4-Doçent Ünvanı Alanlar

            Doçentlik unvanı alanlar doçent kadrosuna atanana kadar özlük haklarından faydalanamamaktadırlar. Dolayısıyla doçent unvanı alan öğretim üyesi unvanı aldığı tarihten itibaren doçent özlük haklarından yararlanmalıdırlar.

 

5-Araştırma Görevlileri

            Araştırma Görevlilerine bilimsel yayın kaynak ödeneği verilmelidir. Derece engellemesi kaldırılarak birinci dereceye inmeleri sağlanmalıdır.

            50/d, 33/a gibi farklı uygulamaların bir yapı içerisinde toplanması önem arz etmektedir. 33/a kadrosunda bulunan Araştırma görevlilerinin bilimsel yayınlara katılımı (konferans, tebliğ, kongre) desteklenmekte iken bu durum 50/d kadrosunda bulunanlara da sağlanmalıdır.

 

6-50/d Araştırma Görevlilerinin doktora sonrası durumları

            50/d kapsamında çalışan araştırma görevlilerinden doktora eğitimini tamamlayanların sözleşmeleri en az 2 yıl yasal olarak uzatılmalıdır. Bu durum doktora eğitimini tamamlayanların kadro sıkıntısı yaşamaları durumunda akademik ortamdan ve araştırmalardan kopmasının önüne geçecektir. Böylece kalifiye insan gücünün atıl bir duruma düşmesi de önlenecektir.

 

7-Uzman kadrosunda çalışanların ek ders mağduriyetleri

            Birçok yerde öğretim elemanı yetersizliğinden derse girmeleri gerekmekte olan Uzman kadrosunda çalışanlar ders ücreti alamamaktadırlar. Uzmanlara da ders ücreti verilmelidir. Ayrıca bu kadroda bulunanlara 2547 sayılı yasada belirtilen geliştirme ödeneğinin yarısı ödenir hükmü tamamı ödenir şeklinde değiştirilmelidir.

 

8-İkinci öğretim ders ücretleri

            İkinci öğretim ders ücretleri ikinci öğretim harç katkı payı ücretlerinden karşılanmaktadır. Ancak zaman zaman kaynak yetersizliği gerekçe (kaynak yetersizliğinin en önemli sebebi öğrenci harçlarının yükselmemesi) gösterilerek ikinci öğretimde görev yapan akademisyenlere normal gündüz ders ücretinin altında ödeme yapılmakta veya hiç ödeme yapılmamaktadır. İkinci öğretim mevzuatında değişiklik yapılarak kaynak yetersiz olduğu zamanlarda genel bütçeden ilgili katsayı tutarı kadar ödeme yapılarak angarya çalıştırmanın önüne geçilmelidir.

 

9-Okutman, Uzman, Öğretim görevlisi kadrosunda çalışanların Geliştirme Ödeneği

Okutman, Uzman, Öğretim görevlisi kadrosunda çalışanların Geliştirme Ödeneği diğer öğretim elemanlarına ilgili yasada belirtilen oranın tamamı ödenmesine rağmen, söz konusu bu kadrolarda görev yapanlara yarısı olarak ödenmektedir. Bu kadrolarda çalışanların geliştirme ödenekleri diğer öğretim elemanları gibi olmalıdır.

 

Sosyal Haklar

1-Devlete ait sosyal tesislerden yararlanma

Üniversite personellerinin bütün ülke içinde devlet misafirhanelerinden indirimli yararlanmalarının sağlanması önem arz etmektedir. Üniversitelerin sosyal tesisleri arasında da “kendi personeli” ayırımı yapılarak ortaya bir eşitsizlik çıkmaktadır. Bunun “tüm üniversiteler personelini” kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

 

2-Birinci dereceye yükselemeyen akademik personel

Birinci dereceye yükselemeyen araştırma görevlilerinin yurt dışına çıkış kolaylığı sağlanması için yeşil pasaport sahibi olabilme imkanı verilmelidir.

 

3- Lojmanlardan Faydalanma

Akademik personelin kamu lojmanlarından eşit süre ve haklardan faydalanması için sınırsız görev tahsisi uygulaması iptal edilerek bütün öğretim üyelerinin ve öğretim üyesi dışındaki kadroların eşit süre de oturmaları için süre tahsisi uygulamasına geçilmelidir.

Bu süre içerisinde lojman hakkından yararlanamayanlar içinde lojmandan faydalanama ödeneği sağlanmalıdır. Şöyle ki; Erzurum ili göz önüne alındığında lojmandan faydalanan bir öğretim üyesi emekli olana kadar lojmanda oturmakta, üniversitenin ısıtma ve sıcak su imkânlarından faydalanmaktadır. Fakat lojman da oturmayan bir başka öğretim üyesi kira, ısıtma gibi maliyetlere katlanmakta ve bu da lojmana ödenen tutarın en az 3 katı gibi bir maliyete neden olmaktadır.

 

Çalışma Koşullarına İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri

1-Akademik göçün önlenmesine yönelik alınacak tedbirlerin alınması

Akademik personelin tamamının kadroları daimi statüye kavuşturulmalı ve üniversiteler arası öğretim elemanı değişiminin sağlanarak gelişmekte olan üniversitelerin desteklenmesinin sağlanmalıdır.

 

2-Bir Kısım akademik personelin yeniden atanması

Öğretim görevlisi, Okutman, Uzman en fazla iki yılda bir, yardımcı doçent 3 yılda bir tekrar atanmaktadırlar. Bu gruptaki akademisyenler de hiçbir işleme gerek kalmaksızın yeniden atanabilmeli veya kadroları daimi statüye kavuşturulmalıdır. (Profesör ve Doçent unvanı aldıktan sonra atama esnasında tekrar jüri belirlenip dosya hazırlanması gibi angarya işlemlerini çoğaltmaktan öte bir sonucu olmayan işlemlere de son verilmelidir.)

 

3-2547 sayılı kanunun 13/b-4 maddesi mağduriyeti

2547 sayılı kanunun 13/b-4 maddesine istinaden keyfi görevlendirmelerin önlenmesi için görev yeri değişikliği işlemlerine kesin gerekçe getirilmeli veya gönüllülük esasına dayandırılmalıdır. Söz konusu bu durum ilgili idarecinin sübjektif ve keyfi kararlarının da önüne geçecektir.

 

Akademik Kariyere İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri

1-Profesör Atamaları

Profesörlüğe yükselme müktesebat hak olmaktan çıkarılmalı, adayın sadece bilimsel yayınları değil, oluşturduğu bilim ekolü, yetiştirdiği elemanları, öğrenciye, eğitim ve kuruma katkısı da değerlendirmeye alınarak ayrıca topluma sınai, kültürel, ekonomik ve sosyal hizmeti ile danışmanlık görevleri de dikkate alınmalıdır.

 

2-Doçent Sözlü Sınavları

Doçentliğe yükseltilmelerde sözlü sınavların daha objektif hale getirilmesi gerekmektedir. Fakat her türlü sözlü sınavında objektiflik kriterine aykırılık oluşturduğu tüm akademik camianın malumudur. Bu nedenle söz konusu sözlü sınav kesinlikle kaldırılmalıdır veya bu sınavlar kayıt cihazları (kamera ve ses kaydı) ile kayıt altına alınmalıdır.

 

3-Doçent Jüri Belirleme ve Sınav Takvimi

Üniversitelerarası Kurulun toplanmasında zaman zaman aksamalar yaşandığı için doçent jürileri bir veri tabanı oluşturularak doçentliğe müracaatı takiben hemen otomatik olarak belirlenmelidir. Dosya inceleme işlemi yasal olarak en fazla iki ay içinde yapılmalıdır. Dosya incelemesinin ardından en geç iki ay içerisinde aday mutlaka sınava alınmalıdır. Sınavı geçemeyenlerin tekrar müracaat şartı iki yıldan en fazla altı aya indirilmelidir.

 

4-Akademik Personelin Naklen Tayini

Akademik personelin farklı üniversitelere geçmesi durumunda kadrolarının naklen atama yoluyla sağlanmalı ve herhangi bir kadro ilanı, dosya oluşturma ve sınava gerek kalmaksızın yapılmalıdır.

 

 

5-Akademik Teşvik Sistemine İlişkin Öneriler

Öğretim üyelerinin maddi imkanları ile bilimsel yayınların artırılmasına katkısı düşünülerek iyi niyetle çıkarılan akademik teşvik maalesef çıkarılış amacına uygun olmayan bir uygulamaya ve istismara kapı aralamıştır. Akademisyenlerin maddi imkanlarını, üretimleriyle doğru oranda destekleyecek bir teşviğe ihtiyaç olmakla birlikte bugünkü teşvik yasasının bunun ötesinde bir sonucu ortaya çıkmıştır. Akademik teşvik yani ödülle teşvik sistemi etik ihlallere yöneltme riski mevcuttur. Bu sistem yapılan araştırmanın kalitesine önem vermemektedir. Alana katkısı olmayan yayınlarda niceliğin artmasını sağlayan ancak niteliği dikkate almayan teşvik yasası acilen ilgili paydaşların görüşleri de alınarak yeniden düzenlenmelidir. Bu haliyle devam eden uygulamada ulusal bildirilerin puanlamadan kalkması ulusal kongrelerin önemini azaltmaktadır. Master ve Doktora tezi yönetmenin ve jürilerde yer almanın ATS (Akademik Teşvik Sistemi)’nde herhangi bir karşılığı yoktur. Söz konusu bu durumun puanlamada dikkate alınması gerekmektedir.

 

6-ALES Sınavları

Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavları alan sınavına dönüştürülmeli, bu sınav adayın kendi branşında mesleki tecrübe ve bilgiyi ölçer niteliğe kavuşturulmalıdır.

 

7-Akademik Yabancı Dil Sınavları

Akademik yabancı dil sınavları da alan sınavına dönüştürülmeli, bu sınav mesleki tecrübe ve bilgiyi ölçer niteliğe kavuşturulmalıdır. Söz konusu bu sınavlar adayların bilgisini ölçmek için değil de sınavı geçmemesi için yapılan bir sınavdan öte değildir. Bu nedenledir ki alanında çok başarılı olan öğretim üyeleri doçentlik aşamasına geçememektedir.

 

Diğer Sorunlar ve Çözüm Önerileri

1-Siyasi Seçimlerde Aday Olma Hakkı

Akademik personelin vakıf üniversitelerinde olduğu gibi istifa etmeden siyasi seçimlerde aday olabilmelerine imkan sağlanmalıdır.

 

2-Basına Beyanat Verme Özgürlüğü

Öğretim üyelerinin basına beyanat verme, basın yayın organlarında yorum gibi hususlarda üniversitelerinden izin alma zorunluluğu kaldırılmalıdır.

 

3-Akademik Görev Tanımları

Üniversitelerde maalesef en büyük sorunlardan biri olarak unvan ve yetkiye dayalı hiyerarşik yapılanmanın yanlış uygulamaya açık olmasından kaynaklanan mobbinglerin önüne geçmek için bütün birim ve bireylerin pozisyon ve yetkilerinin açık bir şekilde tanımlanması ve gereğinin yerine getirilmesini kontrol eden bir etik birimi oluşturulmalıdır.

 

4-Akademik Personelin Yurtdışı Tecrübesi

Akademik personelin yurt dışı tecrübesinin sağlanmasına yönelik mevcut uygulamaya göre daha teşvik edici işbirliğinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Şöyle ki; akademik personellerinde, akademik hayatın daha başında özellikle Araştırma Görevlisi gibi kadrolarda çalışanların yurtdışı deneyimi yaşamaları sağlanmalıdır. Bu durum, hem küresel boyutta hem de ulusal boyutta yapılacak akademik çalışmalara kalite kazandıracaktır. Bu deneyim için herhangi bir proje yada kriter şartı ön koşul olmaksızın yapılmadır.

 

5- Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi

Akademik personelin çalışma koşulları ve çalışma ortamlarının iyileştirilmesine yönelik iyileştirmeler ve standartlaştırma sağlanmalıdır.

6-Akademik Askerlik

Akademik kadrolarda bulunanların askerliklerini gelişmekte olan üniversitelerde asker akademisyen olarak yapmaları sağlanmalıdır.

 

II. ÜNİVERSİTE İDARİ, TEKNİK ve YARDIMCI HİZMETLER TALEPLERİ

              

Mali Talepler

1-Sosyal Denge Sözleşmeleri:

Sendikalarla Belediyeler arasında yapılan sosyal denge sözleşmeleri kendi  geliri olan (Örnek: Açıköğretim Fakültesi olan üniversitelerin döner sermayeleri) üniversitelerde de uygulanmalıdır.

 

2-Akademik personelin yararlandığı tazminatlardan yararlanma:

            Üniversitelerde sadece akademik personellere ödenen üniversite tazminatı ve geliştirme ödeneğinden diğer üniversite çalışanları da faydalanmalıdır.

 

3-Ek Gösterge Sorunları:

            -Genel Sekreter Yardımcıları Daire Başkanının amiri statüsünde olmalarına rağmen ek göstergeleri 3000 dir. Ek göstergeleri 3600 e çıkarılmalıdır.

            -Fakülte, Yüksekokul ve enstitü sekreterlerinin iş yükleri dikkate alınarak ek göstergeleri 3600 e, şube müdürlerinin de 3000 e çıkarılmalıdır.

             -Yardımcı hizmetler kadrosunda çalışanlardan eğitimini tamamlayıp fiilen memur görevi yapanlara memurların yararlandığı ek gösterge oranlarından faydalandırılmalıdır.

 

4-Daire Başkanları Makam Tazminatı:

            Üniversitelerde görev yapan daire başkanlarına merkez teşkilat veya belediyelerde görev yapan daire başkanlarına ödenen makam tazminatı verilmelidir.

 

5-Ayniyat Saymanı Kadro Sorunu:

            Halen ayniyat saymanı kadrosunda bulunanların görev tanımı kalmadığı için müktesebat hakları yakın olan şube müdürlüğü kadrosuna dönüştürülmelidir. (Örnek: Maliye Bakanlığı uygulaması)

 

6-Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilileri ve Mutemetler:

            Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilileri ve mutemet olarak görev yapanların mali risk ve sorumluluklarından dolayı en az ayniyat saymanı tazminatları kadar tazminat ödenmelidir.

 

7-Kefalet Kesilen Personel:

            Kefalet Sandığı aidatı kesilen personele mali sorumluluk zammı ödenmelidir.

 

8-Memur Kadrosunda Bulunanlardan VHKİ veya Bilgisayar İşletmeni Kadrolarına Geçiş:

            Memur kadrosunda çalışanların hepsi bilgisayar kullandıkları gerçeğinden hareketle tüm memur kadroları herhangi bir işleme gerek kalmaksızın VHKİ veya Bilgisayar İşletmeni kadrolarına dönüştürülmelidir.

 

9-Görevlendirmeli Memurların Kadro Haklarından Faydalanmaları:

            Bulundukları unvan ve kadro dışında görevlerde çalıştırılan memurların görevlendirildikleri kadronun mali haklarından yararlanmaları sağlanmalı.

 

10-Yardımcı Hizmetler Sınıfı Çalışanları:

            Yardımcı hizmetler sınıfında bulunup fiilen memur olarak çalışanlar veya teknisyen yardımcısı kadrosunda bulunup fiilen teknisyen görevi yapanlar yaptıkları görev kadrosunun mali haklarından yararlanmalıdırlar.

 

11-Teknisyen Kadrosunda Çalışanlar:

            Teknisyen kadrosunda çalışıp ön lisans mezunu olan teknisyenlere unvan değişikliği sınavına tabii tutulmadan tekniker kadrosunun verilmelidir. Bu durumda olanlar mevcut tekniker özlük haklarından faydalanıp, fiilen tekniker görevi yapmalarına rağmen tekniker statüsünden yararlanamamaktadırlar. (Örnek Uygulama: TBMM 31.05.2013 tarih 50 sayılı kararı idari teşkilat ve görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği)

 

12-Mesai Uygulaması:

İkinci öğretim yapılan birimlerinde fazla çalışma ücreti yönünden fazla çalışma ücreti ödenecek azami süreyi “ayda elli saatle”; fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısını ise ikinci öğretim yapılan birimlerin kadrolarında bulunanlar için birim kadrolarında bulunan idari personel sayısının yüzde 40’u, diğer birimlerden görevlendirilenler için ise üniversite kadrolarında bulunan idari personel sayısının yüzde 10’u ile sınırlayan hükümlerin kaldırılmalıdır.

 

13-Döner Sermaye Ödemeleri:

Atatürk Üniversitesi Açık öğretim fakültesi döner sermaye gelirlerinden 657 sayılı yasaya tabi memurlara katkısı oranında döner sermaye payı verilmelidir.

 

14-Giyim Yardımı:

Yıllık yapılan giyim yardımı ödemeleri günün ekonomik koşullarına göre bazı kadrolar için (Örnek VHKİ kadrosu 12,00 TL) çok küçük kalmıştır. Giyim yardımı ödemeleri günün şartlarına göre yeniden belirlenmelidir.

 

15-Şef Kadrosunda Çalışanlar:

            Şef kadrosunda çalışanların amir statülerinden dolayı maaşları artırılmalıdır.

 

16-4/C Çalışanların Ek Ödemeleri:

4/C çalışanlarının sabit ek ödemeleri 375 sayılı khk ya göre ödenmelidir.

 

17-Banka Promosyonları:

            Banka promosyon ödemeleri kurum çalışanlarına eşit ve tek seferde olmak üzere eşit ödenmesi yasal güvence altına alınmalıdır.

 

Sosyal Haklar

1-Lojmanlardan Faydalanma

Kamu konutları mevzuatında değişiklik yapılarak üniversite idari çalışanların kamu lojmanlarından eşit süre ve haklardan faydalanması için sınırsız görev tahsisi uygulaması iptal edilerek bütün idari ve teknik kadroların da eşit süre de oturmaları için süre tahsisi uygulamasına geçilmelidir.Bu süre içerisinde lojman hakkından yararlanamayanlar içinde lojmandan faydalanama ödeneği sağlanmalıdır.

 

2-Kamu Misafirhanelerinden Yararlanma:

Üniversite personellerinin bütün ülke içinde devlet misafirhanelerinden indirimli yararlanmalarının sağlanması önem arz etmektedir. Üniversitelerin sosyal tesisleri arasında da “kendi personeli” ayırımı yapılarak ortaya bir eşitsizlik çıkmaktadır. Bunun “tüm üniversiteler personelini” kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

 

3-Kreş Açılması

            Kurumlara kreş açılma zorunluluğunun getirilmesi.

 

4-Yıllık İzinler:

            Hafta sonlarının yıllık izinlere dahil edilmesi veya yıllık izinde çalışma günü uygulamasına geçilmesi

 

5-Kılık Kıyafet Serbestliği:

            Toplumun genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla serbest kıyafet uygulamasına geçilmesi.

 

6-Tatil Ödeneği:

            Kamu çalışanlarına yılda bir defa olmak üzere tatil ödeneği verilmelidir.

 

7-4/b Çalışanlar:

            657 sayılı kanunun 4/b maddesine göre sözleşmeli olarak görev yapanların özlük ve sosyal hakları diğer çalışanların özlük haklarıyla aynı olmalıdır. Analık izni, doğum izni ve benzeri sosyal haklardan faydalanmaları sağlanmalıdır.

 

8-Sağlık Rapor Kesintileri:

            Yıllık raporlarda 7 güne kadar kesilmeyen rapor bedeli gün sayısı 30 güne çıkarılmalıdır.

 

9-Muayene ücret uygulaması:

            Sağlık kuruluşlarından alınan muayene ve katkı paylarının kaldırılması.

 

Çalışma Koşulları

1-Memnuniyet Anketi:

Üniversite çalışanlarının çalışma koşullarının veya memnuniyetini ölçmek için en az yılda bir defa anket çalışması yapılmalıdır.

 

2-Eğitim Programları:

Üniversite çalışanlarının mesleki bilgi ve becerilerinin arttırılması ve iş verimliliğini artırması amacıyla eğitim ve seminer faaliyetleri en az yılda bir defa yapılmalıdır.

 

 

Diğer Sorun ve Çözüm Önerileri

1-Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına Yönelik Sorun ve Çözüm Önerileri:

            Çalışanların kariyer yapma hakkı kurumların iş yükü veya farklı gerekçeler ileri sürülerek engellenmektedir. Görevde yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları belli periyotlarda yapılması yasal zorunluluk olmalıdır.

            Boş olan bütün kadroların sınava tabi tutulması da zorunlu olmalıdır.

            Sınavlar merkezi yapılarak kadrolara belli oranlarda tayin nakil hakkı verilmelidir.

            Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul sekreterlik kadroları sınava tabi tutulmalıdır.

            Hülle yolu ile üst kadrolardan alt kadrolara atama usulü engellenmelidir.

            Kurum dışından geçişleri engellemek için üst kadrolara atanma şartı olarak kurumda en az 4 yıl çalışma koşulu getirilmelidir.

            Yükselme sınavlarında aranan 70 baraj puanı 60 a indirilmelidir.

            Sınavlara girip ilk sıradakiler yerleştirildikten sonra yedekte kalan personel tek bir havuzda kabul edilip, boşalan kadrolara en yüksek puandan başlamak üzere atama işlemi yapılmalıdır.

                                                                                                                        

2-Muvafakat  Sorunu:

            Üniversiteler belli bir merkez teşkilat yapısına sahip olmadıkları için zorunlu tayinlerde dahi muvafakat şartı aranmaktadır. Eş durumu, öğrenim durumu veya sağlık durumları dahil olmak üzere çalışanlar yer bulma sıkıntısı yaşamakta veya mucize eseri yer bulsalar dahi muvafakatları idarelerin inisiyatifinde bulunmaktadır. Üniversitelere merkezi bir teşkilat kurularak veya YÖK te bir daire oluşturularak merkezi yerleştirme planlaması yapılmalıdır.

 

3-2547 sayılı kanunun 13/b-4 maddesi mağduriyeti

2547 sayılı kanunun 13/b-4 maddesine istinaden keyfi görevlendirmelerin önlenmesi için görev yeri değişikliği işlemleri kesin gerekçeli veya gönüllülük esasına dayandırılmalıdır. Söz konusu bu durum ilgili idarecinin sübjektif ve keyfi kararlarının da önüne geçecektir.

 

4-Sekreterlik Statüleri:

            Üniversitelerin Fakülte, Enstitü, Yüksekokul sekreterlikleri, yöneticilik yapmalarına rağmen  isminde var olan sekreter ünvanı nedeniyle kimi zaman küçük düşürücü söylemlerle karşılaşmaktadırlar. Yönetici ve idareci vasıfları olan fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterlerinin isimleri Fakülte Genel Sekreteri, Enstitü Genel Sekreteri ve Yüksekokul Genel Sekreteri olaraş değiştirilmelidir.

 

5-Karar Mekanizmaları:

            Çalışanların üniversite yönetimlerinde herhangi bir temsil hakkı bulunmadığı için zaman zaman çalışanlar lehine olmayan kararlar alınabilmektedir. Üniversite yönetim kurulları, senato gibi karar organlarında çalışanların temsilcisi yer almalıdır.

           

III. KYK ÇALIŞANLARI

Mali Talepler

1-Mesai Uygulaması:

            24 saat usulüne göre görev yapan personelin hem gece çalışma zorunluluğu hem de mevzuatları gereği eğitim hizmetleri görevleri nedeniyle bir çok zaman mesai fedakârlığı yaparak zor şartlar altında görev yapmaktadırlar. Net 3 TL civarında olan mesai ücretlerinin en az 5 TL ye yükseltilmelidir.

 

2-Derece Tıkanması:

Yurt Yönetim Memurları müktesepleri ¼ dereceye kadar ilerlemelerine rağmen 5. kadro dereceden aşağı derecelere inememektedirler. Bu durumda ki memurların 1. Dereceye kadar inmeleri sağlanmalıdır.

 

3-Ek Gösterge Sorunları:

            -3000 olarak uygulanmakta olan İl Müdürü ek göstergesi 3600, 2200 olarak uygulanmakta olan şube müdürü ek göstergeleri 3000 e çıkarılmalıdır.

             -Yardımcı hizmetler kadrosunda çalışanlardan eğitimini tamamlayıp fiilen memur görevi yapanlara memurların yararlandığı ek gösterge oranlarından faydalandırılmalıdır.

 

4-Araştırmacı Kadrolarına Atananlar:

            Geçmişte Bölge Müdür Yardımcısı ve Yurt Müdürü olarak görev yapmakta iken mevzuat değişikliği ile Araştırmaca kadrolarına atananlar mali ve özlük hak kaybı yaşamaktadırlar. Örnek karşılaştırmalar: : Araştırmacı Ek Gösterge Puanı: 2200, Yurt Müdürü: 3000, Araştırmacı Özel Hizmet Tazminat Puanı: 125, Yurt Müdürü: 135, Araştırmacı Ek Ödeme Oranı: 165, Yurt Müdürü: 170 gibi hak kayıplarının telafi edilmesi sağlanmalıdır.

 

5-Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilileri ve Mutemetler:

            Muhasebe Yetkilisi, Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilileri ve mutemet olarak görev yapanların mali risk ve sorumluluklarından dolayı ayrıca mali tazminat ödenmelidir.

 

6-Görevlendirmeli Memurların Kadro Haklarından Faydalanmaları:

            Bulundukları unvan ve kadro dışında görevlerde çalıştırılan memurların görevlendirildikleri kadronun mali haklarından yararlanmaları sağlanmalıdır.

 

7-Şef Kadrosunda Çalışanlar:

            Şef kadrosunda çalışanların amir statülerinden dolayı maaşları artırılmalıdır.

 

8-Yemek Yardımı:

1,29 TL olan yemek yardım ücretlerinin günümüz şartları gözetilerek en az 5 TL ye yükseltilmelidir.

 

 

Sosyal Haklar

 

1-Kadrolu ve Sözleşmeliler Arasında Farklı Uygulamalar:

            657 sayılı kanunun 4/b maddesine göre sözleşmeli olarak görev yapanların özlük ve sosyal hakları diğer çalışanların özlük haklarıyla aynı olmalıdır. Analık izni, doğum izni ve benzeri sosyal haklardan faydalanmaları sağlanmalıdır.

            4/b maddesine göre göre çalışanların sosyal haklarında kısıtlamalar olduğu gibi kadrolu çalışanların da 4/b çalışanlarına göre nöbet izin uygulamalarında farklılıklar giderilmelidir. Örnek (Bu kurumlardaki sözleşmeli personel kaldığı hafta içi nöbeti için (16saat), hafta sonu nöbeti için (24 saat) 3 gün idari izinli sayılırken kadrolu personel için bu bir güne bir gün olarak değerlendirilmektedir)

 

2-Sosyal Tesiler:

Aynı bakanlık personeli olmasına rağmen gençlik spor il müdürlüklerinin bünyesinde bulunan sosyal ve spor tesislerinden KYK personellerinin faydalanamamaktadır. Yüzbinlerce öğrenciyi barındıran bir kurum olmasına rağmen farklı bir ilde birkaç günlüğüne misafir olarak barınma imkanı sağlanmalıdır.

 

3-Tatil Ödeneği:

            Kamu çalışanlarına yılda bir defa olmak üzere tatil ödeneği verilmelidir.

 

4-Sağlık Rapor Kesintileri:

            Yıllık raporlarda 7 güne kadar kesilmeyen rapor bedeli gün sayısı 30 güne çıkarılmalıdır.

 

5-Muayene ücret uygulaması:

            Sağlık kuruluşlarından alınan muayene ve katkı paylarının kaldırılması.

 

Çalışma Koşulları

1-Görev Tanımı :

Görev tanımlarının yapılmaması nedeniyle işyerlerinde keyfiyet, ayrımcılık ve mobbing hüküm sürmektedir. İdari-Teknik-Yardımcı Hizmetler sınıfında görev yapan personellerin çalışma alanına, kadrosuna, atanma koşullarına uygun görevlerin ve görev alanlarının belirlenmesi gerekmektedir. 657 ‘ye tabi 4-a,4-b,4-c kadrolarında istihdam edilen personelin; öğrenim, bilgi beceri düzeyine ve atama şartlarına uygun olarak görevlendirilmesi gerekirken, görev tanımı olmaksızın birim amirinin inisiyatifine bağlı olarak pasifize edilmekte ve atıl tutulmaktadır. Bu doğrultuda, her personelin kendi görev tanımlaması yapılması, fazla iş yüküne maruz kalmasını engellemiş olacaktır.

 

2-Memnuniyet Anketi:

Çalışanlarının çalışma koşullarının veya memnuniyetini ölçmek için en az yılda bir defa anket çalışması yapılmalıdır.

 

3-Eğitim Programları:

Çalışanlarının mesleki bilgi ve becerilerinin arttırılması ve iş verimliliğini artırması amacıyla eğitim ve seminer faaliyetleri en az yılda bir defa yapılmalıdır.

 

Diğer Sorun ve Çözüm Önerileri

1-Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları:

            Çalışanların kariyer yapma hakkı kurumların iş yükü veya farklı gerekçeler ileri sürülerek engellenmektedir. Görevde yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları belli periyotlarda yapılması yasal zorunluluk olmalı ve uzun zamandır yapılmayan sınavlar bir an önce yapılmalıdır.

            Boş olan bütün kadroların sınava tabi tutulması da zorunlu olmalıdır.

            Kurum dışından geçişleri engellemek için üst kadrolara atanma şartı olarak kurumda en az 4 yıl çalışma koşulu getirilmelidir.

            Yükselme sınavlarında aranan 70 baraj puanı 60 a indirilmelidir.

           

2-Norm Kadro Azlığı:

 

            Memur sayısının azlığından dolayı yurtlara verilen norm sayılarının artırılmalıdır.

            BİMER  şikayetlerinde ve sosyal medya üzerinden öğrencilerin uygunsuz üslup kullanılarak iftiraya ve hakarete varan tavırları, Eğitim faaliyetlerinin aşırı fazla olması eğitim faaliyetlerinin niceliğine değil de niteliğine yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

           

3-Sözleşmeli Personel:

            Aynı birimde aynı işi yapan Yurt Yönetim Memuru ve Yurt Yönetim Personeli arasında farklı statü ve farklı ücret politikası iş barışını ve verimliliğini azaltmakta huzursuzluğa sebep olmaktadır.

4/b li sözleşmeli çalışanların özlük haklarının iyileştirilmelidir.

Sözleşmeli personele özür durumuna bağlı tayin nakil hakkı verilmelidir.

 

4-Tayin Nail Hakkı:

Tayin nakil taleplerinin karşılanması için kurum içi uygulama belli periyotlarda rutin hale getirilmelidir.

 

Bu rapor 10 sayfadan ibaret olup. Eğitim Bir-Sen Erzurum 1. Nolu şube yönetim -kurulu tarafından 03.03.2017 tarihinde imzalanmıştır.

 

Erkan CİYAVUL                       Ensar TOTİK                           Hüsrev YAŞA

Şube Başkanı                          Şube Başkan V.                       Yönetim Kurulu Üyesi

 

Yusuf Demir                           Hakan AKSAKAL             Yrd.Doç. Dr.A.Fatih AYDEMİR

Yönetim Kurulu Üyesi         Yönetim Kurulu Üyesi              Yönetim Kurulu Üyesi

 

Prof.Dr. Eyüp BEKİRYAZICI

Yönetim Kurulu Üyesi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen