EĞİTİM BİR SEN ERZURUM1 (ÜNİVERSİTE) ŞUBE 2014-2015 YILI
TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ
1 Ağustos 2013 de başlayacak olan 2014-2015 Toplu Sözleşme maratonu hazırlıklarını tamamlayan şubemiz çalışmalarını tamamlayarak taleplerini Eğitim Bir Sen Genel Merkezine gönderildi. Memur Sen ve Eğitim-Bir Sen Genel Merkezimizin genel demokratik, genel mali ve sosyal haklara ilişkin taleplerini des teklemekle birlikte eklenmesi veya değiştirilmesi talep edilen hususlar aşağıda ki gibidir;
GENEL TALEPLER
Ek ödemenin bütçe imkanları gözetilerek, kademeli olarak önümüzde ki yıllara yayarak taban aylığına ve emekli keseneğine yansıtılmasının sağlanması.
Toplu Sözleşme pirimi işçilerde olduğu gibi sendikalı olmayı teşvik edecek kadar yüksek olmalıdır.
Kurum İdari Kurullarında alınan kararların uygulanması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.
Kalkınmada öncelikli bölge kapsamındaki illerde ve Büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan kamu görevlilerinin özel hizmet tazminat oranları bir kat artırımlı olarak ödenmeli veya ilave tazminat verilmelidir.
KPSS ile yapılan atamalarda; tercihlerin, ya da atamaların her adayın kendi iline veya bölgesine müracaatı sağlanmalıdır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında 15 gün olan dilekçelere cevap verme süresini ihlal eden idarelere idari ve cezai işlemler uygulanmalıdır.
Banka promosyonlarının dağıtımına ilişkin Başbakanlık Genelgesi, dağıtımın nasıl yapılacağına dair kurum amirlerine yetki tanımaktadır. Bu durum çalışanlar ara sında ki çalışma barışını bozan bir uygulamadır. İlgili genelgede değişikliğe gidilerek promosyonların tamamının çalışanlar arasında statü ve maaş farkı gözetmeksizin eşit dağılımı sağlanmalıdır.
Mevcut Kamu Konutlarının tahsisinde sıra tahsisine öncelik verilip, görev tahsis oranı düşürülerek, idarelerin yetkileri sınırlandırılmalıdır. Örnek olarak Atatürk Üniversitesinde Görev tahsis oranı %80, sıra tahsis oranı %20 (bodrum katlar dâhil) olarak uygulanmakta olup, konutların yüzde yüzü beş katlı olduğundan sıra tahsisli personel bodrum katlarında oturmaktan kurtulamamaktadır. Bu hususlar dikkate alınarak lojman kanununda düzenlemeye gidilmelidir.
Kamu çalışanlarına kira yardımı verilerek, kamu konutlarının cazipliği ortadan kaldırılmalıdır.
İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanunun çıkarılması, bu kanunda Üniversitelerde bulunan atölye, laboratuar gibi riskli işyerlerinde çalışan personelin, işin uzmanı olanlardan seçilmesi şartının getirilmesi, uygulamanın sağlıklı yürümesine yönelik kurum amirlerine idari ve cezai müeyyidenin uygulanmalıdır.
Özelleştirme uygulamaları kapsamında Üniversitelere gönderilen personellere kendi kadroları eşdeğerinde kadro tahsis edilerek, maaşlarının dondurulması uygu lamasına son verilmesi.
AKADEMİK PERSONEL TALEPLERİ
Kamu personeline ödenen yabancı dil tazminatı sadece yürürlükten kaldırılan KPDS (Kamu Personel Dil Sınavı) puanına göre verilmektedir. Akademik ilerlemede geçerli olup yürürlükten kaldırılan ÜDS (Üniversitelerarası Dil Sınavı) ve yeni uygulamaya konulan YDS (Yabancı Dil Sınavı) puanları da tazminat almak için geçerli sınav sayılmalıdır.
2547 sayılı YÖK yasasının 50/d maddesine tabi olan ülkemizin sorgulayan, eleştiren, alternatif fikirler üreten genç beyinleri olan araştırma görevlilerinin; doktora çalışmalarını tamamlar tamamlamaz iş akitleri, idare tarafından tek taraflı olarak fesh edilebilmektedir. Bu madde kapsamında çalışan araştırma görevlilerinin hiçbirşart aranmaksızın 2547 sayılı YÖK yasasının 33/a maddesine göre atama işleri tekrar yapılmalıdır.
En fazla 4. derceye kadar yükselebilen araştırma görevlilerine 1. dereceye kadar yükselebilme imkanı sağlanmalıdır.
2547 sayılı YÖK yasasının 35. Maddesi gereğince doktoraya gönderilen Araştırma Görevlilerine doktora programını tamamlamalarının akabinde Yardımcı Doçent kadro tahsisi yapılmalıdır.
Yardımcı Doçent kadroları daimi statü kazandırılmalıdır.
Yardımcı Doçent kadrolarında bulunanlara Profesör ve Doçentlerde olduğu gibi makam tazminat verilmelidir.
Doçent kadrolarında 3. Derece ile 1. Derece arasındaki tazminat farklılıkları giderilmelidir.
Doçentlikte uygulanan sınav sistemi kaldırılarak, objektif kriterler getirilmelidir.
Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan öğretmenlerde uygulandığı gibi Üniversitelerde görev yapan akademik personellerinde eğitim istihdamında zorluk çekilen Üniversitelerde olmak üzere askerlik görevini yapmaları sağlanmalıdır.
İDARİ-TEKNİK-YARDIMCI HİZMETLER SINIFI PERSONEL TALEPLERİ
Bütün kadrolardaki memurların görev tanımları açık ve net bir şekilde düzenlenmeli, memurlar alan görevi dışında çalıştırılmamalıdır. Genel İdari Hizmetler, TeknikHizmetler ve Yardımcı Hizmetler sınıfında görev yapan kamu çalışanlarının görev tanımlarının yapılarak birden fazla unvanın görevini yapmak zorunda bırakılmasına neden olan keyfi nitelikte uygulamalara son verilmelidir.
Kurumlar arası nakil yoluyla yapılan atamalarda kamu çalışanlarının yaşadıkları muvafakat verilmemesi ve benzeri uygulamalara son verilmelidir.
Her türlü atama ve yer değiştirme işlemleri, şeffaflığın sağlanmasına imkân verecek şekilde elektronik ortam üzerinden puana dayalı olarak gerçekleştirilmelidir.
Atama ve yer değiştirme işlemlerinde aile birliğinin-sağlığının korunması ve eğitim hakkının engellenememesi gibi Anayasal haklar dikkate alınarak eş, öğrenim ve sağlık durumuna dayalı talepleri Üniversiteleri de kapsayacak şekilde ivedilikle karşılanmasını sağlayacak düzenleme yapılarak idarelerin inisiyatifleri kaldırılma lıdır.
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına dayalı olarak atama yapılan kadrolar için öngörülen belirli süre alt görevlerde çalışmış olma şartı kaldırılmalıdır.
Asli görevi akademik faaliyet yapmak olan akademik personelin idari görevlere (Genel Sekreterlik, Genel Sekreter Yardımcılığı, Daire Başkanlığı, Şube Müdürü, Fakülte Sekreteri) atanması veya vekâleten yürütmesinin engellenmelidir. İdari kadrolara akademik personeller atanarak veya vekâleten sürdürmeleri sağlanarak bu görevlerden faydalanma imkânı ellerinden alınan diğer personel, kariyer yapma imkânının zor olduğu üniversitelerde sorunların çözümünde üniversite yönetimle rinden destek görmemektedirler.
YÖK Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek, Fakülte Sekreterliği ve Enstitü Sekreterliği gibi kadrolara Rektörlere atama yapma imkânı verilmeyerek bu kadrolardan Şube Müdürü kadrolarına geçişlerin önü kapatılıp sınava tabi tutulmaları sağlanmalıdır. Ya da MEB’de olduğu gibi yöneticisınavları yapılmalıdır.
İntibak uygulamasındaki emsal sınırlaması kaldırılmalıdır.
Üniversitelerde akademik personele eğitim-öğretim ödeneği, geliştirme ödeneği ve üniversite ödeneği adı altında ek ödemeler gerçekleştirilmektedir. Birçok kamu kurum ve kuruluşlarının kendi personellerine özgü tazminatları mevcutken, üniversitelerde personel ayrımı yapılarak sadece bir kısım çalışanın faydalanacağı şekilde ödenmekte olan Üniversite Ödeneğinin diğer hizmet sınıfı personellerinde yararlanacağı şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
01.08.2010 tarih ve 27659 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6009 Sayılı Kanunun 52. Maddesi ile Üniversitelerde çalışan akademik personellere döner sermaye katkı payı ile beraber ek ödeme verilmeye başlanmıştır. Kanun kapsamı genişletilerek diğer kamu çalışanları da kapsam içine dahil edilerek katkısı olan diğer personelinde yararlandırılması sağlanmalıdır.
Üniversitelerde görev yapan 1. Derece Şube Müdürünün ek göstergesi 2200 dür. Yönetici olarak görev yapan şube müdürlerinin ek göstergeleri emeklilik hakları açısından memurlarla ile eş değerdir. Ek göstergeleri fakülte sekreterleriyle aynı seviyede yani 3000 olmalıdır.
Üniversitelerde çalışan şeflerimiz idareci sıfatı olmasına rağmen memurlara yakın ücret almaktadırlar. Özel Hizmet tazminat oranlarını artırılmalıdır.
Üniversitelerde çalışan memurların hepsinin bilgisayar kullandığı bilinmektedir. Sağlık Bakanlığında olduğu gibi bütün memurlara Veri Hazırlama ve Kontrol İşlet meni kadrosu verilmelidir.
Mali konularla ilgili görevli personele, sorumlulukları oranında özel hizmet tazminat oranları artırılmalıdır.
Öğretmenevleri fiyat uygulamasında yapılan düzenlemeyle üniversite akademik personeline de indirim uygulanmıştır. Düzenlemeye statü farkı gözetilmeksizin tüm eğitim çalışanları dahil edilmelidir.