Erzurum 1 Şubesi

Üniversite Çalışanlarının Sorunları YÖK Başkanvekili İle Görüşüldü

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç’ı ziyaret ederek, üniversite çalışanlarının sorunlarını ve çözüm önerilerimizi ilettik.

Genel Teşkilatlanma Sekreterimiz Ahmet Özer, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreterimiz Murat Bilgin ve Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterimiz Ramazan Çakırcı, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç’tan, üniversite çalışanlarının sorunlarına acil olarak çözüm bulunması talebinde bulundu.

 

29 yıldır çözüm bekleyen yardımcı doçentlerin 1. dereceye kadar ilerlemelerindeki sınırlamaların kaldırılarak, 1. dereceye terfilerinin sağlanması için 3 Mayıs 2010 ve 17 Ocak 2011 tarihlerinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile görüşmüş, bu ve benzeri taleplerimizi iletmiştik.

 

YÖK, talebimizi dikkate alarak sorunu Meclis’e taşımış, daha sonra Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Taslağı’nda,“Madde 15–11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununa ekli ‘EK GÖSTERGE CETVELİ’nin ‘d) Yardımcı Doçentler’ sırasında yer alan ‘3-5’ ibaresi, ‘1-5’ olarak değiştirilmiştir” şeklinde düzenleme yapılmıştı. Değişiklikle, yardımcı doçentlerin 29 yıllık mağduriyetleri sona erdirilerek, 1. dereceye terfilerine imkan sağlanmıştır.

 

Söz konusu değişikliğin yapılmasındaki katkısından dolayı YÖK yetkililerine teşekkür eden heyetimiz, Prof. Dr. Yekta Saraç’a, üniversite personelinin çözüm bekleyen bazı sorunlarını da tekrar hatırlatarak, bunların çözümü noktasında adım atılmasını istedi.

 

Prof. Dr. Saraç’a sunduğumuz öneriler şöyle:

-Akademisyen olup, askerlik görevini yapmayan öğretim elemanlarının, öğretim elemanı ihtiyacı olan üniversitelerde (Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki asker öğretmen modelinde olduğu gibi) belli bir süre görevlendirme ile askerlik hizmetini yapmalarına imkân sağlanmalıdır.

-2547 sayılı Kanun’un 33 ve 35. maddelerine göre doktora yapan araştırma görevlileri, doktoralarını tamamlamalarını müteakip en geç bir (1) yıl içerisinde öğretim üyeliği kadrolarına atanabilmelidir.

-Doçentlik sözlü sınavları görsel ve işitsel olarak kayıt altına alınmalıdır. Doçent unvanı alan öğretim elemanları; üniversitesinde kadro ihdas edilerek, iki ay içerisinde doçentlik kadrosuna atanmalıdır.

-Özellikle yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerde akademik personele ödenen tazminatlardan üniversite idari personeli yararlanamamaktadır. Akademik personele verilen Üniversite Geliştirme Ödeneği’nden idari personelin de yararlanması sağlanmalıdır.

-Öğretim elemanlarının sicil sistemi, subjektif değerlendirmelere imkan tanıyan iki maddeden oluşmaktadır. Sicil sistemi kaldırılarak objektif kriterlere dayalı yeni bir değerlendirme sistemi geliştirilmelidir.

-Rektör seçiminde öğretim üyeleri dışında kalan öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman gibi öğretim elemanlarının oy kullanma hakkının bulunmaması antidemokratiktir. Rektör seçimlerinin daha demokratik olması için aslında bütün üniversite çalışanlarının oy kullanma hakkı olmalıdır.  

-Düşük olan öğretim elemanlarının ders ücretleri günün şartlarına uygun hale getirilmelidir.

-Eşit işe, eşit ücret kapsamında profesör ve kıdemli doçentlerin ücretlerinde iyileştirme yapıldı. Yeni doçent ve yardımcı doçentler başta olmak üzere diğer öğretim elemanları ile idari personelin ücretlerinde ise iyileştirme yapılmadı. Bu kadrolarda çalışanlara da, eşit işe eşit ücret kapsamında iyileştirme yapılmalıdır.

-Üniversitelerde çalışan şefler, 1. kademe yöneticilik görevini yürütmelerine rağmen, memur kadrolarında olan personelle aynı ücret almaktadır. Şeflerin mağduriyetinin giderilmesi için özel hizmet tazminat oranları yeniden düzenlenmelidir.

-Üniversite senato ve yönetim kurullarında sendika temsilcisi bulundurulmalı, üniversite personeli ile ilgili olarak yapılan soruşturmalarda, karar verici kurullara sendika temsilcisi dâhil edilmelidir.

-Üniversitelerde sendikaların işyeri temsilciliği için yer tahsisi yapılmalıdır.